A bambuszparkettáról

BERGEIM® BAMBUSZ PARKETTA

A BAMBUSZ PARKETTÁRÓL

 

A BAMBUSZ PARKETTA

A bambusz parketta korunk egyik legkedveltebb padló burkolata a természetes anyagokból készülő parketták közt. Népszerűségét egyedi megjelenésének, nagy terhelhetőségének és környezetbarát mivoltának köszönheti.

 

A bambusz sok jellemvonása hasonlít a keményfáéhoz, azonban a bambusz nem fa, hanem egy fűféle. Ennek nagy előnye, hogy rostszerkezete sokkal sűrűbb és erősebb a keményfák rostszerkezeténél.

A bambusz megújuló, környezetbarát forrás, mert minden keményfánál sokkal gyorsabban nő. A tavaszi szezonban, mikor a bambuszhajtás kibújik a földből, az első 24 órában akár 1 métert is nőhet. A bambusznád hat hónap alatt megnő és éretté válik. Parketta nyersanyagnak az 5-6 éves törzset használják fel, mert rostszerkezete ekkorra lesz teljesen sűrű és erős.

A bambusznádnak több mint 1000 változata létezik a világon, de parketta gyártásra egyedül a Mao bambusz alkalmas, az átmérője, szerkezete, sűrűsége és erőssége miatt. A gyors növekedésének köszönhetően a bambusz parketta remek globális alternatíva a korlátozottan kitermelhető keményfákkal szemben, mivel a keményfák újranövekedése több évtizedig is eltarthat.

KÖRNYEZETVÉDELMI SZEMPONTOK

A globális erdészet folyamatos kitermelésének egyenes következménye a káros környezeti és éghajlati változás. Emiatt a környezetvédelem, az újrahasznosítás és a megújuló források használata egyre népszerűbbek, mert ezek lassítják az erdők kiirtását. A bambusz a környezetére is jó hatással van, mert elterülő gyökér rendszere segít stabilizálni a talajt és megakadályozza az eróziót. A bambusz törzsnek kiemelkedő a tűrőképessége, emellett pedig ellenáll a gombáknak, rovaroknak és kártevőknek, ami magát, a kész bambusz parkettát is jellemzi. Az emberiség a fejlődése során egyre szélesebb körben és egyre nagyobb mennyiségben használt keményfát, ami azt eredményezte, hogy bolygónk erdői megritkultak, részben eltűntek és egyre kevesebb a kitermelhető alapanyag. A kitermelés kritikus pontra érkezett és a keményfa alapanyag kezd hiánycikké válni. Ára folyamatosan emelkedik. A bambusz egy kiváló alternatíva a keményfa kiváltására, ezért egyre szélesebb körben használják. Népszerűsége egyre nő és az építő ipar mellett már számtalan helyen használják. Az általunk forgalmazott bambusz parketták iránt is egyre nagyobb az érdeklődés mind a hazai, mind a nemzetközi piacon egyaránt.

A bambusz termékeket egyedülálló tisztaság, természetes elegancia, különleges szín és megjelenés, valamint tartósság jellemzi. Ezek a tulajdonságok ritkán lelhetők fel más fatermékekben. A vásárlók körében emiatt is nagyon kedveltek.

 

A PARKETTÁK STRUKTÚRÁJA

A bambusz parkettákat a Mao bambusz törzséből készítik. A törzset hosszirányban feldarabolják, azaz vékony léceket készítenek belőle. Ez lesz a parketta alapanyaga.

Cső szeletek

 

A bambusz parketták három féle struktúrával készülnek.

HORIZONTÁLIS BAMBUSZ PARKETTA

A horizontális bambusz parketta készítésekor a bambusz léceket vízszintesen, több rétegben helyezik el egymáson és ragasztják össze. A parketta felületén szélességében látszanak a bambusz lécek, rajtuk a bambusz csomóival.

VERTIKÁLIS BAMBUSZ PARKETTA

A vertikális bambusz parketta esetében a bambusz léceket egymás mellé, egy sorban, függőlegesen helyezik el majd ragasztják össze. Így a parketta felületén a bambusz lécek oldala látható, ami egy keskeny, csíkosabb struktúra a horizontális padlóhoz képest.

FONOTT BAMBUSZ PARKETTA

A fonott bambusz parketta a legerősebb bambusz parketta. A fonott bambusz parketta esetében a bambusz csövet szálakra bontják, majd a szálakat ragasztó hozzáadásával ~4000 tonnával összepréselik. Így egy nagyon kemény és egyedi megjelenésű szerkezet alakul ki.

 

SZÍNEK

A bambusz parketták lehetnek natúr, vagy gőzölt színűek. Egyéb szín esetén a parkettákat pácolják, de találkozhatunk különleges megjelenésű parkettákkal is, melyek egyedi felületi kialakítással és színnel rendelkeznek.

A natúr parketták nem kapnak színezést. Ezek alapanyagát egy speciális eljárással fehérítik, amitől elnyerik jellegzetes, világos sárgás színüket, majd a kész parketták felületét lakkozzák.

Natúr, fonott bambusz parketta a jellegzetes világos színben.

A gőzölt parkettákat egy speciális eljárással sötétítik. A bambusz alapanyagot egy nagy hőfokú gőzkamrában gőzölik (karbonizálják) ami által teljes keresztmetszetükben sötétednek. A karbonizálás hosszától függ, hogy a parketta alapanyag milyen sötét lesz.

A gőzkamra, ahol a bambusz lécek a hő hatására teljes keresztmetszetükben színeződnek.

A karbonizálás nagy előnye, hogy a teljes keresztmetszetben színezett parketták egy esetleges felújítás, csiszolás után is megtartják a színüket.

Gőzölt, fonott bambusz parketta. 

A pácolt bambusz parketták esetében a kész parketták felületét, a kívánt szín elérése érdekében lakkozás előtt színező anyaggal pácolják. A gyártók így biztosítják, hogy a megszokott, természetes színektől eltérő, különleges színű bambusz parkettákat is lehessen vásárolni. A pácolt parketták hátránya a gőzöléssel színezett parkettákkal szemben, hogy egy esetleges csiszolás és felújítás alkalmával a parketta színe eltűnik, mivel a pácolás csak egy vékony réteget színez be, amit a csiszológép lecsiszol.

Pácolt, fonott bambusz parketta.

Érdemes figyelembe venni, hogy a bambusz parketták ugyan úgy, mint a fa parketták, természetes anyag lévén változatos színűek és mintázatúak. Felületük nem homogén, nem található köztük két egyforma mintázatú és színű panel, ami miatt a parketták természetesen szépek és egyediek lesznek.

 

A PARKETTÁK RENDSZERE

A bambusz parketták kétféle kötési rendszerrel készülnek. Rendszerük lehet klikkes, vagy csaphornyos.

A csaphornyos parkettákat teljes aljzat ragasztással kell fektetni. A parketták oldalán csapok és hornyok vannak kialakítva, melyek egymásba csúszva biztosítják a parketta panelek pontos illeszkedését, valamint megakadályozzák a parketták vertikális irányú elmozdulását. A ragasztott parkettát csak roncsolással lehet felszedni az aljzatról.

Csaphornyos bambusz parketta

 

A klikkes rendszerű parketták nem igényelnek ragasztást. A parketta panelek oldalán egy olyan speciális kapcsolódási rendszer van kialakítva, mellyel a parketta panelek ragasztás nélkül összekapcsolhatók. Ennek köszönhetően a klikkes rendszerű padlók roncsolás mentesen visszaszedhetők. A klikk rendszer megakadályozza a parketta panelek vertikális és horizontális elmozdulását is. A klikkes parkettáknál szükség van egy lépészaj csökkentő alátét lemezre, melyet fektetéskor a parketta alá kell helyezni.

Hagyományos, billenő klikkes bambusz parketta.

 

A BERGEIM® bambusz parketták abban térnek el a többi bambusz parkettától, hogy az egyedi Tap&Go® klikkrendszerrel gyártják őket, ami kiemelkedő tartást biztosít a parketta rendszerének. Pluszban a klikkrendszer egy speciális Wax-al van kezelve, ami ellenáll a víznek és megakadályozza az esetleges aljzat hibákból adódó parketta nyikorgást.

Az egyedi Tap&Go® klikkrendszer ami nagyon jól tűri a környezeti behatásokat. 
A BAMBUSZ PARKETTA TULAJDONSÁGAI

• Nem szálkásodik.
• Nem gyúlékony.
• Jó hő és hangszigetelést biztosít.
• Nem korhad.
• Nem dohosodik.
• Kimagaslóan rugalmas.
• Kimagaslóan terhelhető és kopásálló.
• Antisztatikus.
• Anti allergén.
• Káros anyagoktól mentes.
• Csaphornyos és klikkes kivitelben is kapható.
• Rovaroktól, kártevőktől és gombáktól mentes.
• Természetes alapanyagának köszönhetően színe és mintázata változatos.
• Akár falburkolatként is használható.
• Környezettudatos megoldás.
• Természetes életteret biztosít.
 

A BAMBUSZ TERMÉKEKET EGYEDÜLÁLLÓ TISZTASÁG, TERMÉSZETES ELEGANCIA, KÜLÖNLEGES SZÍN ÉS MEGJELENÉS, VALAMINT TARTÓSSÁG JELLEMZI. EZEK A TULAJDONSÁGOK RITKÁN LELHETŐK FEL MÁS FATERMÉKEKBEN. A VÁSÁRLÓK KÖRÉBEN EMIATT IS NAGYON KEDVELTEK.

 

Bambusz Market © 2017 – Minden jog fenntartva.